Korpa

Da vam bronhijalna astma ne pokvari letovanje - 5 načina kako da izbegnete pogoršanje astme u letnjim mesecima

Autor Bilje Tošić
Da vam bronhijalna astma ne pokvari letovanje - 5 načina kako da izbegnete pogoršanje astme u letnjim mesecima

Došlo je leto, a sa njim i visoke temperature, polen i smog - sve ono što vam nikako neće prijati ako vas muči bronhijalna astma. Boravak u prirodi, na planini ili moru može izuzetno prijati vašim disajnim organima, ali i tamo vrebaju potencijalni alergeni zbog kojih vam se mogu javiti problemi sa disanjem.

Evo zašto se leti vaša astma pogoršava i kako da to izbegnete.

Zbog čega vam se leti  mogu javiti gušenje i kašalj?

Postoje brojni razlozi zbog kojih vam se gušenje i kašalj mogu javiti pri visokim spoljašnjim temperaturama. Pre svega, da bi se vaše telo ohladilo, potrebno mu je više kiseonika iz krvi. Smanjenje pritiska kiseonika u arterijama kod astmatičara izaziva ubrzano i teško disanje.

Udisanje toplog vazduha takođe iritira disajne puteve, zbog čega se oni sužavaju i grče. Zatim dolazi do nakupljanja sluzi koja uzrokuje ono poznato sviranje u plućima. A ako je topao vazduh još i vlažan, vaši disajni mišići moraju da ulože dodatni napor kako bi vaš organizam dobio dovoljno kiseonika. Vlažan vazduh je i mnogo gušći, što prouzrokuje ubrzano i otežano disanje.

Simptomi astme dodatno vam se mogu pogoršati zbog prisustva polena, a treba i da izbegavate klimatizovne prostorije. Često se dešava da se klima-uređaji ne čiste dovoljno i na vreme, pa se u takvim prostorijama može pronaći i veća količina buđi, gljivica ili bakterija.

Kako olakšati disanje i izbeći pogoršanje astme u letnjem periodu

Iako je bronhijalna astma oboljenje koje zahteva vaš stalni oprez i spremnost, to ne znači da treba da preskočite letovanje ili se 3 meseca krijete u kući.

Ovih 5 korisnih saveta daće vam odgovor na pitanje kako olakšati disanje i izbeći napad astme tokom vrelih letnjih dana.

 1. Sprečite otežano disanje laganim i zdravim obrocima

Ishrana koja sprečava otežano disanje je svakako ishrana bogata vitaminima A, B, C i D, kao i mineralima kao što su cink, magnezijum i kalcijum. Za ublažavanje i saniranja astme preporučuje se i morska riba, nemasno meso, integralne žitarice, povrće, voće i hladno ceđena ulja. Izbegavajte mlečne proizvode, jer podstiču lučenje sluzi, a ukoliko baš ne možete bez njih, koristite kefir, kozje kiselo mleko i jogurt.

 2. Češće se tuširajte i pijte dovoljno vode, jer to podstiče čišćenje pluća

Češće tuširanje veoma je važno kod bolesti kao što je alergijska astma, jer se tako spiraju polen, grinje i čestice prašine sa kože i kosmatih delova tela. Ipak, nemojte preterivati sa gelovima za tuširanje i jakim sapunima - dovoljna je obična voda i blag, antibakterijski ili dečji sapun.

Unošenje dovoljne količine vode višestruko je korisno kada je u pitanju astma kod odraslih, kao i astma kod dece.  Doktori preporučuju 2l čiste vode na dan, jer to podstiče čišćenje pluća i disajnih puteva. Voda pomaže razbijanje sluzi i izbacivanje šlajma, ali i hladi naše telo.  Ipak, nemojte piti ledenu vodu.

 3. Nosite prirodne materijale, pogotovo kad je u pitanju alergijska astma

Odeća od sintetičkih i sličnih materijala takođe može da izazove napad astme - elektricitet koji ti materijali proizvode putem trenja, privlače prašinu i polen. Zbog velike koncentracije ovih alergena možete osetiti gušenje ili stezanje u grlu. Veštački materijali takođe zagrevaju vašu kožu i mogu je dodatno iritirati, zato je najbolje da vaš izbor bude pamučna ili lanena odeća koja propušta vazduh.

 4. Simptomi astme pogoršavaju se izlaskom na sunce

Simptomi astme mogu se značajno pogoršati ako leto ipak provodite u gradu. Izduvni gasovi automobila, u kombinaciji sa isparenjima iz betona i asfalta, mogu da iritiraju i pluća zdravog čoveka. Ako vam je dijagnostikovana bronhijalna astma, trudite se da ne budete na direktnom suncu, pogotovo u periodu od 10 do 17h kada je ono najjače. Zaštitite glavu i lice šeširom ili maramom od prirodnih materijala, a ako ste na plaži ili u prirodi, zbog alergija, nemojte ležati u travi ili na pesku.

 5. Redovno uzimajte svoj lek za astmu, a pre odmora konsultujte lekara

Pre nego što isplanirate godišnji odmor, obavezno još jednom razgovarajte sa svojim lekarom koji će vam možda prepisati dodatni lek za astmu ili promeniti postojeću terapiju. Držite se saveta svog lekara i ako vam se javi čak i najblaže gušenje i kašalj, obavezno ga pozovite.

Poradite i na svom imunitetu - pomoću njega vaš organizam će se lakše izboriti sa alergenima, što će vas dodatno zaštititi. A zdravlje svojih disajnih organa možete dodatno popraviti i organskim biljem koje je od davnina poznato kao prirodno rešenje za astmu.

Evo i kako.

Za letovanje bez straha probajte tretiranje astme prirodnim putem

Bez obzira na vašu redovnu terapiju, od velike pomoći vam mogu biti ekstrakti odabranih organskih biljaka: bokvice, divizme, plućnjaka, belog i crnog sleza, omana, rtanjskog čaja i majčine dušice. 

Upravo ovo organsko bilje ulazi u sastav Asthmal kapi - potpuno bezbednog i proverenog preparata za otklanjanje astme prirodnim putem. Ove biljne kapi deluju isceljujuće na tkiva disajnih organa, dok u isto vreme podstiču čišćenje pluća i izbacivanje šlajma iz disajnih organa. 

Potpuno su neškodljive i blage, pa ih za razne bolesti pluća mogu koristiti i starije osobe, kao i deca iznad 2 godine. Ovaj prirodno rešenje za pluća i bronhije umiriće i očistiti vaše disajne kanale, a vi ćete bez brige moći da uživate u toplim letnjim danima.

Astma se može kontrolisati, zato počnite na vreme

Ukoliko tretiranje astme započnete na vreme, nema potrebe da se plašite pogoršanja ove bolesti u letnjem periodu. Zato sprovedite čišćenje pluća Asthmal kapima pre nego što nastupe velike vrućine i pridržavajte se ovih 5 korisnih saveta. Na ovaj način vaša astma će biti pod kontrolom, a vaši organi za disanje će prohodni i čisti dočekati leto.

Stariji post Noviji post